Paleo - Hvad er det egentlig?




Det skulle undre mig meget hvis du ikke allerede har hørt om paleo kost og dens metoder. Men nu vil jeg alligevel, for dig som ikke er helt sikker, beskrive hvad paleo kost egentlig er.

Principperne i paleo gør at man spiser som vores forfædre gjorde. Teorien bag dette er kort forklaret, at vores genetiske udvikling ikke kan følge med fødevareudviklingen. Paleo diæten gør derfor oprør mod de seneste mange generationer af fødevarer, som vores krop (ifølge konceptet) ikke kan tåle i større mængder. Derfor holder man sig udelukkende til stenalderkost som kød, fisk, æg, grøntsager, frugt, bær, nødder og frø. Alt dette indebærer derfor også at du selvfølgelig holder sig fra forarbejdede fødevarer så som korn og sukker.


Derfor skal du overveje paleo kost

En af de helt store fordele ved paleo diæten er dens kontinuerlige effekt på kroppens mæthed. Paleo diæten indeholder nemlig proteinrige måltider som har en mættende effekt og kræver mere energi(end et normalt måltid) at nedbryde. Udover dette er det bevist at proteiner har den funktion at de sender mæthedssignaler til hjernen. På den møde opnår paleo diæten dens slankende effekt.

Det magre kød og høje proteinindtag som paleo diæten indeholder sørger for at dit vægttab forbliver kontinuerligt - OG giver dig et bedre udgangspunkt for at holde vægten nede. Dette er blandt andet fordi, at måltider med høj mæthedseffekt opretholder en stabil måthed og holder en fra "impulsmåltider".

En anden kæmpe fordel ved paleo er, at den sørger for at du vinker farvel til tomme kulhydrater. Dette er - hvis du spørger mig - måske nok den bedste grund til at starte en paleo diæt. Danskernes madvaner indeholder nemlig alt for mange tomme kulhydrater som kroppen ikke rigtigt kan drage nytte af. Eksempler på tomme kulhydrater kunne være; sukker, hvidt brød og slik. 

Paleo kostens principper sikre at du ikke indtager disse hurtige kulhydrater, hvilket giver dig en kæmpe fordel humørmæssigt, blodsukkermæssigt og selvfølgelig i forbindelse vægttab.

En sidste fordel ved paleo diæten er at den ikke sætter begrænsninger for mængder(i hvert fald ikke af kød). Derfor slipper du for at veje og måle din mad, og undgår mange demotiverende og besværlige aftener med bøvlede opskrifter.


Ulemperne!

For at det hele ikke skal blive en dans på roser kommer her alle men'erne. Det er dog ikke så alvorligt som det først lyder, men løs med alligevel.

Fordi samtidig med, at paleo kostens proteinrige måltider har en super god effekt for din krop - har de også mangler. Og her snakker jeg primært om kalk som vil fremstå som det største problem. Kalk er et vigtigt mineral for kroppen, og for lavt kalkindtag kan øge risikoen for knogleskørhed, forhøjet blodtryk og tyktarmskræft.

Udover dette tyder det også på, at udelukkelse af kulhydrater og mælkeprodukter medbringer negative effekter på fordøjelse og kolesteroltal.

Dog skal det hertil nævnes at nogle af paleo kostens fokuspunkter faktisk er fødevarer med et fornuftigt indhold af kalk. Herunder spinat, nødder og fisk. Problemet vil også til dels håndterer sig selv idet man heller ikke indtager fibre fra kulhydrater som er med til at modvirke balancen.

I forbindelse med træning vil der også opstå et problem med de manglende kulhydrater. Især i forbindelse med fibre og mineraler. Ved ren paleo kost vil man nemlig have problemer med at fylde sine glykogen-depoter op, som er rigtigt vigtige i forbindelse med levering af energi til musklerne.
Dette er blandt andet også grunden til at paleo kuren er blevet modificeret og fået en efterfølger (paleo 2.0). Dette bekræfter at kuren har mangler og kan optimeres på flere punker.
I paleo 2.0 er det for eksempel i orden at spise ris eller pasta i forbindelse med træning.

Sidst er det også værd at nævne det tvivlsomme spørgsmål; om det virkelig er stenalderkost? Eller om historien bare er god og er med til at leverer budskabet bedre. Forskning tyder nemlig på at der ikke bare fandtes én diæt i stenalderen, og at de blot spise hvad de kom i nærheden af.

Selv syntes vi at Paleo diæten har mange gode og brugbare træk med sig. Derudover har jeg selv oplevet gode resultater med denne kur.

Specielt læren om at vinke farvel til de tomme kulhydrater er jeg glad for. Den hjælper også den gennemsnitlige dansker med ændre synet på madvaner.
Sidst vil jeg nævne, som jeg også var inde over tidligere, at man i forbindelse med træning gerne må strukturerer sin kur så man får sine fibre og fylder sine glykogendepoter.