Hvad er 5:2-kuren?5:2-kuren er en fastediæt som på det seneste har taget fart, og fået en masse opmærksomhed. Den helt store grund til at det lige er 5:2 kuren som vinder popularitet er Michael J. Mosley. 

Mosley er journalist, læge og specielt kendt som gæst i diverse TV shows på BBC hvor han fortæller om sit arbejde med menneskekroppen. 

I 2013 begyndte Mosley at fortælle om fordelene ved fastediæter og udgav bogen '5:2-Kuren - Tab dig, bliv sundere og lev længere'. Bogen beskriver en diæt hvor du faster 2 af ugens dage, og spiser ganske normalt resten af dagene. Dine 2 faste dage må ikke ligge op ad hinanden og her må man højst indtage 500kcal(kvinder) ? 600kcal(mænd).  

Herfra har kuren været rundt i medierne, og har blandt andet fået sit eget afsnit i programmet ?en kur der dur?.  


Derfor skal du prøve 5:2-kuren

Den bedste grund til at prøve hvilken som helst kur, er at den virker. Og det gør 5:2 - JA det gør den virkelig! Det er klart at hvis man faster 2 af ugens dage vil man ligge med et kalorieunderskud, i forhold til en uge hvor du spiser normalt og slet ikke faster.  På den måde vil kroppen med begrænset spiseadfærd indtage mindre energi end den bruger = vægttab.(*OBS se eksempel i bunden)

Samtidig er kuren utrolig simpel og letforståelig. Du slipper for at måle, veje og tælle kalorier hele tiden og du kan spise helt normalt det meste af tiden. Disse ting tilsammen skaber et perfekt grundlag for en populær livsstilskur.

Udover vægttab bringer 5:2 kuren også andre gode indvirkninger på kroppen. Fasten har nemlig en positiv betydning på hjerne og kredsløb. Det indebærer blandt andet at man mindsker risikoen for kræftsygdomme, diabetes, hjertekar-sygdomme og indlæring- og hukommelsesproblemer. 

Sidst men ikke mindst tror(håber) jeg, at fastediæter give folk et generelt større indblik i spiseforståelse. Uden at vide for meget vil jeg vove at påstå, at størstedelen af danskere, inden denne faste-bølge, troede at faste ville være usundt for kroppen. 5:2 kuren giver en chancen for at bearbejde sin appetit, og vænne sig fra tanken om at man SKAL spise flere måltider og få 'rigeligt' med mad for at være sund. 


Derfor er 5:2 kuren ikke så let som det lyder 

For det hele ikke skal blive en dans på roser vil jeg også bearbejde hvorfor 5:2 kuren muligvis ikke er noget for dig, og der måske er et bedre alternativ. 

Først og fremmest kræves bliver din din selvdisciplin sat under et utroligt pres i fastedagene. Man vil være utroligt sulten 2 dage om ugen. Især i starten hvor kroppen skal vænne sig til at faste. Her vil det være nærmest uimodståeligt at overholde fasten. Især i sammenhæng med 166 madprogrammer om ugen og endda noget så dagligt som fællesspisning.
Jeg vil dog indskyde, at så længe hvis årsagen til diæten er motivationsfyldt og bygger på et større ønske vil fastedagene være til at overholde. Specielt med tanke på at man kan spise normalt igen, allerede dagen efter. 

Herefter er det vigtigt at man ikke ser 5:2 kuren som en 'lynkur', men som en livsstil. Ved dette menes at det IKKE er kur du kan udnytte i en måned - og så vejer du 4-10 kilo mindre fremover. Nej den gør desværre ikke. 

Kroppen er nemlig så smart at den efter længere tid begynder at betragte din vægt/overvægt som banal/ønske-vægt.  Så hvis du efter en måned og 10 kilo slutter kuren og gør tilbage til dine normale spisevaner, vil kroppen også gå tilbage til sin normale banal/ønske-vægt. Det er også derfor størstedelen tager det hele, hvis ikke mere, på igen efter en kur.  For at du skal kunne opretholde din vægttab skal kroppen opleve permanente blivende ændringer, og derfor opfordrer jeg til at starte en 5:2 livsstil, i stedet for en kur. 

Sidst men bestem ikke mindst kan 5:2 kuren også have fysiske ulemper på fastedagene hvor indtager meget få kalorier. Det minimale indtag af kalorier betyder også minimal tilførsel af energi i løbet af dagen. Dette kan resulterer i sløvhed, mangel på overskud, irritation og endda hovedpine.  Ulemperne vil typisk forekomme i tilvænningsfasen og langsomt falde i takt med at kroppen vænner sig til fastedagene. 

Selv syntes jeg at 5:2 er utroligt interessant, og bestemt noget jeg bliver nød til at forsøge mig med får eller siden.  Hertil vil jeg på fastedagene sørge for at min mad, hvis jeg indtager noget, består af proteinrig mad som er fattig på kulhydrater. Du kommer helt sikkert til at høre nærmere og mere detaljerer hertil.

Spørg gerne hvis du er i tvivl eller har noget på hjertet ?

Eksempel:

Jeg har opstillet ugentlige eksempler på kalorieindtag med 5:2 kuren, og et uden. Eksempel er utroligt simpelt og selvfølgelig ikke noget der skal bruges i nogen anden sammenhæng, end at gøre forståelsen for 5:2 kurens effekt mere klar. 

*Jeg har brugt 2000kcal som gennemsnit kalorieindtag på dage hvor man spiser normalt(blot eksempel).   


Eksempel på kalorieoptag ved 5:2 kuren:

Mandag

Tirsdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

Lørdag

Søndag

I alt

2000

500

2000

2000

500

2000

2000

11000 kcal


Eksempel på kalorieoptag ved normal ugen:

Mandag

Tirsdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

Lørdag

Søndag

I alt

2000

2000

2000

2000

2000

2000

2000

14000 kcal