10 populære madvarer med højt proteinindholdProtein er vigtigt for restitution, da dine muskler har brug for at blive opbygget efter et hårdt træningspas, hvor protein vil være byggestenene for denne process. Ved styrketræning plejer man at sige at et proteinindtag på 1,5 gram per kilo kropsvægt hver dag er det din krop skal bruge for at bygge muskler på optimalt. Lige efter træning siger man 0,33 gram per kilo kropsvægt. Indtagelse af mad med højt proteinindhold mætter også meget i forhold til andre madvarer, hvilket gr en dit med meget proteinholdigt mad, ideel for vægttab. 

Du kan sørge for at drikke en masse mælk, da det er en billig løsning, siden da du kan få indkasseret 35 gram per karton, men det bliver hurtigt kedeligt og hårdt at drikke mælk i litervis, så her har vi lavet en liste med madvarer fra hverdagen, der indeholder et markant højt indhold af protein, du kan bruge i din kostplan. 


Tun - 27g/100g

Dette er et fast valg for mange trænings-udøvere, da tun kan bruges i et væld af sammenhænge og indeholder et forholdsvist lavt fedtindhold og ikke mindst et højt indhold af protein. Her taler vi om tun i vand, da tun i olie indeholder en del mere fedt. Valg af variant, kommer an på din nuværende kostplan. Tun på dåse indeholder 27 gram per 100 gram, så ved indtagelse af en dåse på 145 gram indkasserer du 39 gram på protein-kontoen.


Kylling - 26g/100g

Her har vi tale om kyllingebryst fileter, da det er den mest magre del af kyllingen og andre dele af fuglen vil derfor have en lavere andel af protein samt en højere andel af fedt i stedet for. Kyllingebryst indeholder 26 gram protein per 100 gram og n hel filet du finder i plastikpakkerne fra supermarkedet indeholder godt 50-60 gram. Kylling kan ligesom tun tilberedes på mange måder.


Æg - 13g/100g

Dette er set som en fast spise for sportsudøvere og styrketrænere. Kogte æg indeholder mindst fedt, da du ikke behøver at bruge fedtstof til tilberedningen. Ét æg af størrelsen M/L vejer 50g og giver dig derfor 6,5 gram protein per æg. De er nemme at spise og smager godt, men pas på hvis du ikke må indtage for meget kolesterol, for æg indeholder nemlig mere kolesterol end fx. kylling og tun.


Hakket oksekød 3-7% - 23g/100g

Hakket oksekød kan fås i mange varianter, men vi har valgt at fokusere på den magreste variant du kan finde i alle supermarkeder. Ved valg af de mere fede varianter, fås et højere fedt-indhold samt et lavere protein-indhold. Normalt kommer hakket oksekød med 3-7% i en pakke med 450 gram, laver du fire hakkebøffer af denne, vil en hakkebøf indeholde omkring 25 gram protein.


Røde linser - 27g/100g

Røde linser er mere udbredt i den danske madlavning og kan fås i stort set alle supermarkeder. 27 gram protein per 100 gram er et godt bud på en madvare som kan bruges i et utal af supper og salater. Brune linser har samme anvendelsesformål som røde linser og indeholder 25 gram protein per 100 gram.


Peanutbutter - 23g/100g

Har du den søde tand, kan du ved at vælge peanutbutter på noget groft brd få lidt bedre samvittighed, da peanutbutter indeholder overraskende meget protein. En rigtig god snack, specielt hvis du klør på med træningen og har brug for kalorier til muskelvækst. Peanuts fra posen indeholder 25 gram per 100 gram.


Mandler - 25g/100g

Denne nød er en meget populær snack og er nem at spise nr man er på farten, studiet eller bare vil have en snack. En håndfuld mandler giver dig et fint tilskud af protein ved siden af dine andre måltider.


Skyr - 11g/100g

Dette mejeriprodukt er originalt et islandsk produkt, men er blevet yderst populært hos den danske befolkning i løbet af de sidste par r. Dette mejeriprodukt indeholder et utroligt højt indhold af protein, taget i betragtning af den mængde man spiser ved en portion. Yoghourt og lignende indeholder under halvdelen af hvad skyr indeholder af protein. Skyr har et meget lavt indhold af fedt og sukker, så hvis ikke du allerede er på skyr-moden, kan vi varmt anbefale dig at købe skyr næste gang du handler ind. Skyr med kornprodukter eller bør, er en idel morgenmad.


Ymer/A-38 - 5g/100g

Ymer og A-38 er også et populært valg ved morgenbordet og er et sundere alternativ til de søde varianter af yoghourt du kan f, da der ikke er tilsat ekstra sukker til ymer eller A-38.


Mælk - 3,5g/100g

Her har vi noget man kan finde i ethvert køleskab i danmark. Mælk er sundt at drikke, dog hvis du holder dig til de magre varianter såsom skummetmælk og minimælk på henholdsvis 0,1% fedt og 0,5% fedt. Hvis du bulker, alts indtager mere energi end hvad du forbrænder ved hyppig styrketræning, er det i orden at drikke de federe varianter, endda kakao. Men husk; alt med måde. En karton mager mælk indeholder 35 gram protein. 

Den mindre populære men med højst proteinindhold.


Soya bønner - 36g/100g

Her har vi en undervurderet bønne, som desværre ikke er så populær som den bør være i det danske køkken. Disse bønner er grundlag for mange madvarer i asien, grundet dens meget høje indhold af protein og fibre. Tofu, som ses som en slags kød-erstatning af vegetarer og veganer, er også lavet på soya bønner.

Uanset hvem du er, er soya bønner et godt valg da du får36 gram protein per 100 gram. Dog er denne bønne ikke så stort udbredt i den danske madlavning, men derfor bør du ikke holde dig tilbage. Du kan finde opskrifter på gryderetter og salater, så undskyldninger er der ikke nogle af.